Stadsgesprekken Koloniaal- en Slavernijverleden Delft
In Delft werden er 5 stadsgesprekken gevoerd in het kader van het Herdenking Slavernijverleden.
Stichting iDb was aanwezig op 10 april, 15 mei en 25 juni. De stadsgesprekken werden onderverdeeld in de onderwerpen Delft ontdekt Suriname, Delft ontdekt Curaçao en Delft ontdekt het Oosten (denk aan o.a. Indonesië).
Bij elk stadsgesprek werd er een lezing gehouden. Historici Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis presenteerden hun onderzoek naar het slavernijverleden van Delft. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met historicus Bas van der Wulp en Marion Claessens, collectiebeheerder/archivaris van Stadsarchief Delft.
Naast de lezingen waren er gesprekstafels georganiseerd. Aan de hand van drie stellingen werd met elkaar besproken hoe de herdenking in Delft het beste vormgegeven zou kunnen worden. Moet je bijvoorbeeld meer herdenken of meer vieren? Welke herdenkingsdag wordt de officiële herdenkingsdag in Delft? Willen Delftenaren een monument, een herdenkingsplek of een festival? Kijken we naar sentimentele waarde van een locatie of naar haar toegankelijkheid? Een werd uiteindelijk gedacht aan het realiseren van een herdenkingsperiode met ruimte voor uiteenlopende initiatieven, in plaats van op 1 moment. De deelnemers wilden deze graag laten plaatsvinden in een centrale wijk in Delft.
Wil je meer terugblikken op de stadgesprekken en toekomstige initiatieven en -activiteiten bekijken? Of heb je zelf een goed idee voor een initiatief? Bezoek dan DelftOntdekt (externe link).
De stadsgesprekken zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting iDb, Kwartiermakers comité (KMC) Delft, Can I Dream en door Delft Ontdekt.
Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden?
Dat kan via Discriminatie.nl